Lisac&Lisac

  |  Novice   |  Odločitev

Odločitev

Opisali vam bomo knjigo, ki vam bo na nenavaden način pojasnila delovanje globalnega gospodarstva in razložila pojme, kot so prosta trgovina, primerjalne prednosti, kvote in carine. Priporočamo jo prav vsakomur. Prepričani smo, da boste o gospodarstvu po branju te knjige razmišljali drugače. Knjigo pa boste lahko vedno citirali v krogu svojih znancev in prijateljev.

V knjigi Odločitev v glavni vlogi nastopa ekonomist David Ricardo, bolje rečeno njegov duh, saj je Ricardo živel v devetnajstem stoletju. Zgodba se dogaja leta 1960, ko se v ZDA odvija predvolilni boj za predsednika. Kandidata sta dva: prvi zagovarja prosto trgovino, drugi (Frank Bates) pa zaščito domačega gospodarstva in prepoved uvoza tujih izdelkov.

Ricardo je bil velik zagovornik proste trgovine, zato mu ni všeč, da predvolilni boj dobiva drugi kandidat. Rad bi, da ZDA ne gredo v politiko zaščite domačega gospodarstva, saj bi to pomenilo nazadovanje globalnega gospodarstva v vseh pogledih.

Bog tako Ricardu dovoli obisk fizičnega sveta. Ricardo ve, da je ključni mož, ki bi lahko odločil na katero stran se bo nagnila tehtnica, Ed Johnson, ki bo imel čez nekaj dni govor na volilnem zborovanju Franka Batesa. Ed Johnson je lastnik tovarne televizorjev Stellar, zavzema pa se za omejitev uvoza tujih (predvsem japonskih) televizorjev. Njegovo podjetje se namreč sooča z vse večjo konkurenco tujih znamk, ki grozijo, da bo moral podjetje zapreti. Zato se odloči, da bo pomagal zaščitniškemu predsedniku Batesu.

Ricardo ima torej zelo težko nalogo, saj mora v nekaj dneh Eda Johnsona prepričati, da je prosta trgovina boljša od omejene.

Johnson ima zelo kritično mnenje glede proste trgovine: meni, da Japonci s cenejšimi televizorji kradejo ameriška delovna mesta. Njegovi delavci bodo zato ostali brez služb, kar bo pomenilo slabe čase za podjetje in vse njegove dobavitelje. Japonci naj bi zaradi tega dobili veliko dobrih delovnih mest, ZDA pa bi prehiteli tudi na področju inovacij. Tako naj bi ZDA postale revnejša država.

Seveda se Ricardo s tem ne strinja. Edu pove, da prosta trgovina omogoča posameznim državam, da se specializirajo v proizvodnji posameznih izdelkov. Zato lahko pridejo do izdelkov, ki jih same ne proizvajajo, mnogo ceneje, kot bi sicer.

Če imajo, na primer, ZDA primerjalne prednosti v proizvodnji zdravil, lahko z izvozom zdravil in uvozom televizorjev pridejo do le-teh mnogo ceneje, kot če bi jih proizvajale same.

S tem, ko bi ZDA izgubile delovna mesta v proizvodnji televizorjev, bi se morali delavci prekvalificirati v druge panoge, ki so bolj dobičkonosne. Njihovi sinovi in hčere bi zato imeli možnost, da začnejo z bolj dobičkonosnimi posli, kot je proizvodnja televizorjev.

Da bi Ricardo dokazal svojo teorijo, popelje Eda v dve alternativni prihodnosti. V eni v ZDA vlada protekcionizem in prepoved uvoza večine tujih izdelkov, v drugi pa vlada prosta trgovina.

Ed se tako lahko na primeru svojega sina in hčere prepriča, da je protekcionizem za gospodarstvo slab, saj zavira razvoj. Na kratki rok so seveda učinki proste trgovine negativni, saj naraste brezposelnost, toda na dolgi rok to pomeni, da bodo ljudje začeli iskati nove rešitve, nove panoge in vanje usmerili svoje moči. To je konec koncev omogočilo tudi razvoj vseh novih industrij – od računalniške do finančnih storitev.

Knjiga Odločitev vam bo razkrila skrivnosti mednarodne trgovine s popolnoma novega zornega kota. Pokazala vam bo nov način razmišljanja, ki ga lahko uporabite v svojem vsakodnevnem življenju in v svojem podjetju.

Ob branju boste začeli razmišljati o tem, katere stvari se v vašem podjetju splača delati, katere naj “uvozite”, katerih projektov naj se podjetje loti samo in pri katerih naj si najde strateške partnerje.

Lisac-lisac.si

Dunajska cesta 106 1000 Ljubljana, Slovenija
080/15-09
ales@lisac-lisac.si

NAROČITE SE NA NAŠE E-NOVICE